Welk servies pas bij mij?

onlineservies logo

Welk servies past bij mij?

Een servies kopen, wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Het oog wil ook wat. Daarom maken we al snel de keuze voor een servies wat we vooral heel erg mooi vinden. Bij de praktische kant staan we misschien niet altijd stil. Kies je namelijk voor een porseleinen servies of toch voor keramiek? Wat zijn de verschillen? En belangrijker, wat zijn de voor- en nadelen? Een hoop vragen waar wij je graag antwoord op geven. Met een beetje materiaalkennis vindt je een servies wat helemaal bij je past en er ook nog eens geweldig uitziet.
Wat is het verschil tussen porselein en keramiek? Dit is één van de meest gestelde vragen die wij regelmatig (ook in onze winkel) te horen krijgen. Zowel porselein als keramiek zijn veelvoorkomende materialen die gebruikt worden bij de productie van serviezen. Het verschil van deze materialen zit hem voornamelijk in de samenstelling van grondstoffen en de baktemperatuur. Per materiaalsoort vertellen we je meer over de verschillen en de voor- en nadelen in gebruik.

Porseleinen servies
Een servies van porselein is doorgaans een stuk lichter dan keramiek (ofwel aardewerk). Toch zorgt de hardheid van het materiaal voor een hoge mate van stevigheid. Dit komt mede doordat porselein bij een hoge oventemperatuur (1300 – 1500 graden) wordt vervaardigd. Kies je voor porselein, dan heb je een stevig en licht servies wat erg praktisch is voor dagelijks gebruik.
Natuurlijk heb je porselein in vele soorten en maten. Dat zie je terug in materiaaleigenschappen en de kwaliteit van het porselein. Bekende alternatieve vormen zijn het Fine Bone China en Premium Porselein.
Fine Bone China wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van (minstens 30%) gecalcineerde runderbeenderen. Het is van hoogwaardige kwaliteit en is echt een luxe porseleinsoort. Fine Bone China is wit van kleur en kenmerkt zich doordat het dunne materiaal een lichtdoorlatend effect heeft. Hoewel het licht materiaal is, doet dit niet af aan de stevigheid ervan.
Premium Porselein is zowel erg populair bij huishoudens als in de gastronomie. Het is praktisch, stevig en tijdloos. Vaak is Premium Porselein wit- of crèmekleurig en net iets zwaarder en dikker dan Fine Bone China.


Voordelen porselein servies
+ Stevig, dat maakt een porseleinen servies erg praktisch voor dagelijks gebruik.
+ Licht in gewicht t.o.v. een keramisch servies.
+ Gemakkelijk te reinigen en vaatwasserbestendig.
+ Goed geschikt voor het verwarmen van producten in een magnetron.

Nadelen porselein servies
- Slechte warmtegeleiding, warmte dringt niet snel door in het materiaal.
- Vrijwel alleen in wittinten te verkrijgen


Keramisch (aardewerk) servies
Behalve porselein is ook keramiek erg populair als materiaalkeuze voor een servies. Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen. Toch is het belangrijk om een keramiek servies met beleid te behandelen.

Stoneware servies is een type aardewerk wat wordt gemaakt van klei met een fijne korrel. Doorgaans is stoneware wat sterker dan andere vormen van keramiek. De robuuste en stoere uitstraling maakt dat deze serviesvorm enorm populair is.

Voordelen keramisch servies
+ Het is magnetronbestendig.
+ Gemakkelijk te reinigen en vaatwasserbestendig.
+ Aardewerk is vaker verkrijgbaar in een speciale kleur of opdruk.

Nadelen keramisch servies
- Het is wat kwetsbaarder dan porselein en daarmee stootgevoeliger
- Mag niet te lang in een vochtige vaatwasser blijven staan
-Aarde werk servies neemt warmte op

TIP VAN ONZE SERVIESEXPERT LAURA
“Een servies van aardewerk is vaatwasserbestendig. Let wel op! Laat zodra het vaatwasprogramma is afgelopen nooit het servies in een ongeopende vaatwasser staan. Anders trekt het vocht in het keramiek wat ten koste gaat van de kwaliteit.”

Andere soorten serviesmateriaal

Hoewel porselein en keramiek de meest gekozen serviesmaterialen zijn, kun je ook kiezen voor een minder gebruikelijke vorm. De meest bekende alternatieven zijn een glazen-, houten- of kunststoffen servies.


Ben je benieuwd naar ons assortiment van verschillende serviezen of heb je een vraag over serviesmateriaal? Neem dan contact op met één van onze experts 0184 41 10 16 of kom even langs in onze winkel in Sliedecht (Parallelweg 4-b).

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Klantbeoordelingen
(9,2/10)
99% van onze klanten beveelt ons aan!
Voordelen
  • Ruim 50 jaar ervaring
  • Echte vakkennis van de experts
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Veilig bestellen en betalen
  • Webshop, winkel en showroom
Winkel en Webshop

Onlineservies.nl is dé online servieswinkel met het grootste assortiment en de bekendste merken, tegen prijzen die ver onder de winkel adviesprijzen liggen. Onlineservies.nl is onderdeel van Hensbergen Serviezen V.O.F. te Sliedrecht.

Tips van de serviesexpert
  1. Hoe onderhoud ik mijn servies?
  2. Mag mijn servies in de vaatwasser?
  3. Wat is jullie levertijd?
  4. Kan het servies in de magnetron?
  5. Waar zit jullie winkel?